2012. augusztus 7.

Húsos-sajtos palacsinta tejszínes-paprikás hagymamártásban - hortobágyi a la Macskanyelv





Megint palacsintára vágytam, és szerettem volna felhasználni hozzá korábbi ötletemet, a paprikás vöröshagymakrémet. A Kedvesem még sohasem evett hortobágyi húsos palacsintát, ezért kicsit izgultam, hogy ízlik-e majd neki. Ő ui. nem rajong sem a disznóhúsért, sem pedig a palacsintáért. A hagymakrémemet viszont nagyon díjazta a múltkor. Ezúttal azonban kicsit másként csináltam, mert került bele lila hagyma is.
Az igazat megvallva fogalmam sem volt, hogyan készül a valódi hortobágyi, ezért úgy "alkottam" meg, ahogyan nekem ízlene. Mivel nemrég a piacon jártunk, sikerült gyönyörű, mélypiros őrölt pirospaprikát vennem. Szerencsére nagyon finom fajta, ám mégsem döfi annyira, mint az az Ápá-féle, aminek a maradéka kb. 7 éven át a konyhaszekrényben szunnyadt, és csak nagyon ritkán használtam belőle, hogy jó sokáig kitartson, de sajnos azóta már elfogyott. Az eredmény mégis önmagáért beszélt, alig bírtuk ki, hogy ne együk meg az egész tállal. Szerintem a róla készült fotók száma is azt jelzi, mennyire imádom ezt az ételt. :D
Azóta Anyáéknak és egy barátnőmnek is készítettem már, szóval le van tesztelve többször is. Nagyon ajánlom mindenkinek, mert „lepete”. Ó, pardon, ezt a kifejezést valószínűleg nem sokan értik. Apukám használja ezt a szót arra az ételre, ami nagyon ízlik neki, vagyis ez a „lepetézek tőle” rövidített változata. Nem valami szép, de legalább kifejező. Azt hiszem, legközelebb neki is készítek, hátha ő is díjazza majd. :D








Hozzávalók 12 palacsintához:

Palacsintához:
2 tojás
1 tk. só
1 mk. cukor
1 ek. olívaolaj
30 dkg finomliszt
5 dl tej
kb. 2 dl víz
sült mangalicazsír a sütéshez

Töltelékhez:
50 dkg sertés darált hús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors (ízlés szerint)

1 ek. mangalicazsír
20 dkg trappista vagy füstölt sajt (reszelve)

Mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
1 fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis szál hegyes erős paprika
1 púpozott ek. őrölt pirospaprika (édes-nemes)

őrölt csili ízlés szerint (hegyes erős paprika híján)

1 ek. mangalicazsír
2 dl víz
2,5 dl tejszín

elkészítés:

  1. A palacsintához a sóval, cukorral ízesített tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd apránként csomómentesre dolgozzuk benne a lisztet, a tejet, és végül hozzáöntjük a vizet. Fél órát pihentetjük.
  2. A töltelékhez a finomra aprított hagymát a felforrósított zsíron megdinszteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzákeverjük az áttört fokhagymát.
  3. Rátesszük a húst, összekeverjük és készre sütjük. A húst szűrőkanálba öntjük, lecsepegtetjük, majd félretesszük.
  4. A mártáshoz az erős paprikát felaprítjuk, és a finomra vágott hagymával együtt a zsíron megdinszteljük. Közben sózzuk, borsozzuk.
  5. A tűzről levéve elkeverjük benne az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, felöntjük vízzel, és a tűzre visszatéve, fedő alatt, kis lángon 5 percig főzzük.
  6. Fedő nélkül további kb. 5 percig rotyogtatjuk, majd botmixerrel pépesítjük, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. Hűlni hagyjuk. (Kb. 7 dl mártást kapunk.)
  7. A hús sütéséből felfogott zsírt használva, kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, mindegyik közepére előbb egy kis kupac reszelt sajtot teszünk, majd erre halmozzuk a langyosra hűlt, púpozott evőkanálnyi húst. A túllógó tésztaszéleket minden oldalról ráhatjuk a töltelékre.
  8. 3-4 evőkanálnyi mártást elosztunk a sütőtálban, és a megtöltött palacsintákat egymáshoz képest kicsit eltolva belesorakoztatjuk.
  9. A palacsintákat meglocsoljuk 5 dl mártással úgy, hogy közéjük is kerüljön belőle, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  10. A megmaradt mártást felmelegítjük, és a kész palacsintához kínáljuk. (Készíthetünk dupla adag mártást is, hogy bőven jusson mindenkinek.)
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc














Húsos palacsinta tejszínes mártásban





Ennek az ételnek nincs különösebb története. A jól bevált tejszínes szószomat párosítottam palacsintával, csak előbbibe kicsit kevesebb fajta fűszert tettem. A hortobágyi húsos palacsinta jut róla eszembe, na nem mintha olyan lenne az íze, csak hasonlóan szaftos.



Hozzávalók 3-4 személyre:

8 palacsinta
30 dkg darált sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma

őrölt fekete bors
1 jó ek. mangalicazsír
12 dkg trappista sajt reszelve

Mártáshoz:
2,5 dl tejszín
2 dl tej
1 ek. mustár
1 tk. majoránna
1 tk. bazsalikom
1 tk. oregánó
1 mk. őrölt csilipaprika

1 ek. étkezési keményítő vagy 1,5 ek. liszt

elkészítés:

  1. A szokásos módon palacsintát sütünk (a szokottnál kicsit vastagabbat), ki-ki a saját receptje szerint.
  2. A felaprított vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, a tűzről lehúzva megfűszerezzük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és rátesszük a darált húst. Pirulásig sütjük, és ha szükséges, még sózzuk.
  3. A palacsinták közepére 1-1 evőkanálnyi reszelt sajtot szórunk, ráhalmozunk egy púpozott evőkanál darált húst, majd jobbról és balról a töltelékre ráhajtjuk a palacsintát. Lentről felfelé óvatosan feltekerjük.
  4. A tejszínt és a tej felét lábasba öntjük, beletesszük a mustárt, a fűszereket, és összeforraljuk.
  5. A maradék tejben csomómentesre keverjük a keményítőt/lisztet, és besűrítjük vele a mártást. Ha kell, még egy kis tejjel hígítjuk.
  6. A betöltött palacsintahengereket hőálló edénybe sorakoztatjuk, ráöntjük a mártást, és forró sütőben pirulásig sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30-40 perc






Fűszeres húsokkal göngyölt cukkinis palacsinta





Anyáék pár napra elutaztak pihenni, és szombaton este értek haza. Érthető, hogy nem volt sem ideje, sem kedve vasárnapra főzni, ezért engem kért meg, hogy készítsek valamit. A húsos palacsintáim eddig mindig sikert arattak, ezért most is valami hasonlót, de mégis kicsit mást szerettem volna készíteni. Kíváncsi voltam, megsül-e a vékony hússzelet a kész palacsintában. Megsült, de jóval tovább tartott, mint gondoltam.
Nyugodtan mehet hozzá több öntetet is, akkor szaftosabb lesz. Én csak azért csináltam hozzá, hogy ne égjen meg a palacsinta. Hercegnőburgonyával, sokféle sajtos paradicsomsalátával és kapros-répás almasalátával tálaltam.

Hozzávalók 6 személyre:

Palacsintához:
2 tojás
30 dkg liszt
5 dl tej
2,5 dl víz
1 tk. só
1 mk. cukor
1 ek. napraforgóolaj + a sütéshez
1 közepes méretű cukkini

Töltelékhez:
70-80 dkg csirkemell (4 egész)
grillfűszer
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

Öntethez:
4 ek. tejföl
1 tojássárgája
1 tk. bazsalikom

napraforgóolaj (esetleg olyan, amiben előzőleg húst pácoltunk vagy sütöttünk)

elkészítés:

  1. A palacsinta hozzávalóiból elkészítjük a tésztamasszát, majd letakarva kb. fél órát állni hagyjuk. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a cukkinit, és kisütjük a palacsintákat. Hűlni hagyjuk.
  2. A húst vékony szeletekre vágjuk (nekem 16 db lett) és kiklopfoljuk. A hússzeletek felét mindkét oldalukon meghintjük grillfűszerrel (pluszban lehet borssal is), a többit Provence-i fűszerrel.
  3. A kész palacsinták közepére 1-1 hússzeletet fektetünk, jobbról, balról ráhajtjuk a palacsintát, majd lentről fölfelé feltekerjük.
  4. A palacsintatekercseket középen kettévágjuk, és állítva, a kiolajozott hőálló tálba sorakoztatjuk
  5. Az öntethez a tejfölt elkeverjük a tojással, az olajjal, a fűszerekkel, rákanalazzuk a palacsintákra, és alufóliával letakarva sütőbe toljuk. Az utolsó 15 percben levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük az ételt.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc
 

Tipp: 
A kisebb hússzeletekből kettőt is tehetünk a palacsintára, vagy a lelógó hússzéleket levágjuk, és azt tesszük a palacsinta fedetlen részeire.





Túrós rakott palacsinta aszalt áfonyával





Anya régen rengetegszer készített túrós palacsintát, amit sosem tudtam megunni. Valamiért aztán jó időre megfeledkeztünk róla. A minap Anya megkért, hogy az általa vásárolt házi túróból csináljak rakott palacsintát. Az ő receptjét feldobtam most egy kis áfonyával és több töltelékkel. Természetesen áfonya helyett készülhet mazsolával is, de akkor érdemes rumba áztatni. Mivel azonban Anya most nem fogyaszthat alkoholt, így azt ezúttal kihagytam belőle sosem-lehet-tudni alapon még akkor is, ha magas hőfokon elpárolgott volna a szesz. Olyan jólesett ez a régi, jól bevált édesség, hogy megfogadtam, ezentúl sűrűbben kerül majd asztalra.




Hozzávalók 14 palacsintához:

Palacsintához:
2 tojás
kb. 20 dkg liszt
3,5 dl tej
kb. 2 dl víz
1 tk. cukor
csipet só
2 ek. olívaolaj

Töltelékhez:
50 dkg házi túró
1 citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
2 tojás
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
6-8 dkg aszalt áfonya vagy mazsola

Tetejére:
1 tojás
1 ek. porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 dl tej

elkészítés:

  1. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, villával felverjük, majd simára keverjük egy kis liszttel és egy kevés tejjel. Ezt ismételgetjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  2. A palacsintatésztát elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, és letakarva fél órát pihentetjük. Serpenyőben palacsintánként pici olajat hevítünk, és egymás után kisütjük a palacsintákat.
  3. A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal habosra kavarjuk, és a reszelt citromhéjjal, citromlével elkevert túróhoz adjuk.
  4. Az előzőleg vízbe áztatott áfonyát lecsepegtetjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjével együtt a túrómasszához forgatjuk.
  5. A palacsintákat betöltjük a krémmel, szorosan feltekerjük, majd félbevágjuk, és a vágott felükkel felfelé, egymáshoz képest kicsit eltolva, a vajjal kikent hőálló tálba rendezzük.
  6. Az öntethez a tojást összekeverjük a cukrokkal, a tejjel, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





Rumos szirnyiki vaníliafagyival





Minden népnek megvan a maga palacsintája. Nos, a szirnyiki egy orosz változat. Túrós édesség, azaz túrópalacsinta. Többféleképpen készítik. Van, aki sok tojással, van, aki sütőporral. Egyesek felverik a tojásfehérjét, mások csak úgy egyben teszik hozzá a sárgájával.
Én ezt a variációt próbáltam ki először, de azonnal meg kellett bolondítanom valami saját ötlettel. Így került bele rum, ill. a tetejére vaníliafagyi. Villámgyorsan elkészíthető desszert, de egyúttal feledhetetlenül ízletes.

Hozzávalók 8 palacsintához:

Szirnyikihez:
25 dkg túró
1 tojás
3 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 ek. Portorico rum
7 dkg finomliszt
5 dkg vaj

Díszítéshez:
fahéjas porcukor (ízlés szerint)
házi készítésű vaníliafagylalt
(személyenként 2 gombóc)

elkészítés:

  1. Az áttört túróhoz keverjük a tojássárgáját, a cukrokat, a rumot, a citromhéjat, majd felváltva, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet. Letakarva fél órát pihentetjük.
  2. Evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk a serpenyőben felforrósított vajra, és vajazott evőkanál hátával kerekre formázzuk a túrópalacsintákat. Közepes lángon mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  3. A tányérra személyenként 2 szirnyikit teszünk, a tetejére vaníliafagyit gombócozunk, és fahéjas porcukorral hintve tálaljuk.




Mazsolás szirnyiki édes tejfölöntettel







Szirnyiki "reloaded". A múltkor annyira ízlett, és annyira éreztem, hogy ez még fejlesztésre szorul, hogy most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy újból elkészítsem. No meg a Kedves már hisztizett az édes után. Mazsolával ízesítve, 2 tojással, kevesebb liszttel könnyebbé téve, és az eredeti orosz tálalási mód szerint cukros tejföllel kínálva is belopta magát a szívünkbe. Sőt mi több, így még finomabb!
Ehhez a szirnyikihez kapcsolódik egy sztori is, mégpedig a világoskék reggeliző készlet története. Nem tudom, miért van nálam ez a babakék-mánia, mindenesetre meg vagyok veszve ezért a színért. Sokszor úgy kell kényszerítenem magam, hogy most ne ezt használjam a fotózáshoz, de az csak felbukkan hol itt, hol ott. Követ, nincs mese. :D
Az egyik szupermarketben láttam meg ezt a kis cuki szettet, és szerelem volt első látásra. Nyafogtam is utána, mint anno apukámnak, amikor épp nem volt pénze megvenni nekem a trafikban kiszemelt csecsebecsét. Napokig, sőt talán 2-3 hétig is ott lapult a tudatomban ez a kis huncut világoskék. Eleinte mondogattam is vicces vagy épp komoly képpel, hogy én ezt mennyire szeretném a birtokomban tudni. Sajnos épp nem állt módunkban megvenni, mert az autónk akkoriban épp betegeskedett, és még nem tudtuk, mennyit kell rá áldozni, hogy meggyógyuljon. Aztán egy este, mozizás közben a filmben elhangzott egy mondat, amire én odaillő dumával ismételten felhoztam a készlettel kapcsolatos érzéseimet. És akkor a Kutyafül nagy hirtelen gondolt egyet, kézen fogott és elcipelt a boltba. A kis kékség azóta is rám várt, nem kellett ő senkinek, csakis nekem. El is búcsúzott piros szélű haverjaitól, és hozzánk költözött. Teljes lett a boldogság a családban, és azóta a Kedves is rájött, hogy nélküle nem lennének olyan szépek a reggeli kávézások. Így váljon valóra minden álmom!







Hozzávalók 4 személyre:

Szirnyikihez:
25 dkg túró
2 tojás
5 dkg porcukor
1 mk. vaníliakivonat
1 ek. citromlé
6 dkg sima liszt
2 dkg aranymazsola
1 ek. rum
4-5 dkg vaj

Öntethez:
30 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
4 dkg porcukor
½ citrom reszelt héja
1 tk. citromlé

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, a citromlével, a vaníliakivonattal, majd simára dolgozzuk a túróval.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és kisebb adagokban, a liszttel felváltva a túróhoz forgatjuk. A tésztamasszát fél órát pihentetjük, majd beleforgatjuk az előzőleg rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát.
  3. Egy nagyobb serpenyőben vajat hevítünk, és a tésztából egy evőkanál segítségével kupacokat teszünk a serpenyőbe. A kanál hátával ellapogatjuk a 8 db minipalacsintát, és közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük
  4. Az öntethez a tejfölt simára keverjük a cukorral, a citromlével, és a szirnyiki mellé kínáljuk. 












Mascarponés amerikai palacsinta gyümölcsszósszal





Samy sütijeit nagyon csípem, mert már a fotói alapján kedvem szottyan elkészíteni sokmindent a receptjei közül. Eddig még sosem csalódtam azokban az édességekben, amiket az ő iránymutatásai szerint sütöttem meg. Itt van például ez a finomságos palacsinta. Ez az egyik nagy kedvencem az összes eddig elkészített desszert közül. És ebbe beletartozik bármi, ami konyhai édes ténykedéseim során kikerült a kezem alól.
Ez az amcsi palcsi mascarpone-krémmel valami fenomenális. A gyümiszósz meg csak még inkább fokozza az élvezeteket. A fotózás izgalmairól meg nem is beszélve – alig vártam, hogy kattogtathassam a gépet. Annyira tetszett Samy palacsinta fotója, hogy nem is agyaltam azon, hogyan lehetne másféleképpen lekapni. Ezért az enyém nagyon hasonlít az övére.





Hozzávalók 4 személyre:

Palacsintához:
1,5 dl tej
2 nagy tojás + 1 fehérje
4 dkg olvasztott vaj
1 ek. méz
2 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor

Szószhoz:
20 dkg mirelit erdei gyümölcs
3-4 ek. cukor

Krémhez:
25 dkg mascarpone
1 tojássárgája
1 ek. cukor
1 ek. méz

elkészítés:

  1. A tojásokat a vajjal, a mézzel, a cukorral, a liszttel és a sütőporral robotgéppel simára keverjük, majd letakarva 1,5-2 órát pihentetjük. A tojásfehérjét lágy habbá verjük, és a tésztához forgatjuk.
  2. Fél merőkanál tésztát a serpenyőben felhevített olaj közepére csorgatunk, és 1 perc elteltével, amikor a tészta felszíne már buborékos, megfordítjuk. Kb. 1 perc alatt a másik oldalát is megsütjük. Így járunk el a többi tésztával is. Kihűtjük.
  3. A gyümölcsszószhoz a gyümölcsöt a cukorral lábasban felmelegítjük, és darabos szósszá főzzük. Hűlni hagyjuk.
  4. A krémhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a mézet, és simára dolgozzuk.
  5. A palacsintákat a krémmel és a szósszal felváltva rétegezzük és tálaljuk.





Csokis-mascarponekrémes palacsinta





Ezt az édességet egyszerre készítettem az erdei gyümölcsös-mascarponés palacsintával, és miután azokat bepusziltam, nem tudtam nemet mondani a csokisaknak sem.
A krémbe keverhetünk 1 tojást is, és miután palacsintába töltöttük, sütőben megsüthetjük.

Hozzávalók 2 személyre:

4 palacsinta
 

Krémhez:
1 doboz (125 g) mascarpone
2 dkg étcsokoládé
1 ek. porcukor
1/2 cs. Bourbon vaníliás porcukor

Tálaláshoz:
csokoládészósz
porcukor
2 ek. pirított mandulaforgács
1-2 kocka reszelt étcsokoládé (pl.
meggyes-chilis)

elkészítés:

  1. Elkészítjük a palacsintatésztát.
  2. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a porcukrokkal együtt a mascarponéhoz keverjük.
  3. A palacsintákat megtöltjük a krémmel, és tetszés szerint meghajtogatjuk.
  4. Személyenként 2 palacsintát tányérra teszünk, a tetejüket megszórjuk pirított mandulaforgáccsal, meglocsoljuk csokoládészósszal, és porcukorral, reszelt csokoládéval hintve tálaljuk.
 

Sajtos-virslis muffin






Megint frankfurti virsli! A minap vettem észre, hogy még mindig nem fogytam ki belőle, ezért meg akartam szabadulni a maradék 1 pártól, még mielőtt Szalmon Ella meglátogatna bennünket. :D Mivel 100 évvel ezelőtt egyszer készítettem sós muffint, úgy éreztem, itt az ideje megismételni a dolgot. A konyhaszekrényben ott lapult a régi recept, amit ezúttal kissé átalakítottam. A kész muffin ízre számomra tökéletes lett. Jól illett a saját készítésű maradék pizzakrémhez is. Anya spéci sütőjében sütöttem, így ő is kapott 3 muffint sütőbérleti díj gyanánt. :D Ő is szerette. :)




Hozzávalók 12 darabhoz:

1 pár frankfurti virsli
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
25 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
10 dkg trappista vagy eidami sajt
2 tojás
2 dl tej
2 púpozott ek. 20%-os tejföl
10 dkg vaj, felolvasztva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt rozmaring

őrölt fekete bors
kevés mangalicazsír
vaj a sütőformához
köménymag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A hagymát felaprítjuk, és kevés zsíron a felkockázott virslivel együtt megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a reszelt sajttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal bolondítjuk.
  3. A tojást a tejjel hígított tejfölhöz dolgozzuk, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket, a hagymás virslit és a langyos olvasztott vajat.
  4. A tésztamasszát elosztjuk a vajjal kikent muffintepsi mélyedéseiben, a tetejüket meghintjük köménymaggal, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A kész muffinokat langyosra hűlve, fokhagymás tejföllel kínáljuk, de főzelékekhez is adhatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc


Megjegyzés:
Ezt a muffint úgy is elkészíthetjük, hogy a hagymás virslit és a sajtot nem forgatjuk bele a tésztamasszába, hanem rétegezzük: 1 ek. massza, 1 sor töltelék és megint 1 sor tésztamassza. Én mindkét módszerrel kipróbáltam, és nekem ezzel az utóbbival valamiért jobban ízlett. A fotón azonban a beleforgatásos módozattal készült muffin látható. :)






Sajtos-rántott húsos muffin






Már megint Fahéj! Hiába no, szeretem az ételeit, meg őt magát is nagyon kedvelem. Most is tőle "nyúltam le" a receptet. Annyiban más az enyém, hogy mivel muszáj volt megenni a maradék rántott husit, így azt használtam fel hozzá. A sós muffin mindig jól jön, ha a megmaradt étel felhasználásáról van szó.
Fahéj szerint ez a muffin hús helyett is adható főzelékek mellé, és én osztom a véleményét. :)

Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
15 dkg maradék rántott hús
10 dkg reszelt sajt
2 tojás
2,5 dl tej
15 dkg főtt krumpli

őrölt fekete bors
1 tyúkhúsleveskocka
0,6 dl napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A muffintepsit jól kizsírozzuk, és mélyhűtőbe tesszük. A tojásokat és az olajat a főtt krumplihoz keverjük.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a reszelt sajttal és a késes aprítóban ledarált rántott hússal.
  3. 0,5 dl meleg tejben feloldjuk a leveskockát, a többi (hideg!) tejhez keverjük, és a krumplimasszához adjuk. Sóval, borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk, majd hozzáforgatjuk a lisztes keveréket.
  4. A tésztamasszát elosztjuk a muffintepsi mélyedéseiben, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Önmagában vagy tejföllel, ill. egyéb mártogatóval fogyasztjuk, de főzelék feltétjeként is kínálhatjuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: 30 perc



Sport muffin





Évekkel ezelőtt találtam ki a csokis muffinnak ezt a variációját. A muffin alapreceptjét egy ismerősömtől kaptam, és mivel volt itthon Sport szelet, gondoltam, tökéletes lesz a muffinba. Az aprított dió és a mazsola nagy kedvenc, így ezeket a hozzávalókat sem spóroltam ki. Hosszú időn keresztül szinte másnaponta sütöttem, ezt vittem magammal a mindennapos országjáró útjaimra uzsonna gyanánt. Aztán kissé feledésbe merült vagy csak ráuntam. Most már ritkán sütök ilyen muffint, többnyire karácsonykor, vagy néha, ha én főzök vasárnap Anyáéknak. Ma is ez a kedvenc muffinunk. Elég laktató, de azért 2 db mégiscsak lecsúszik belőle. :D

Hozzávalók 12 darabhoz:

23 dkg finomliszt
2,5 ek. cukrozatlan kakaópor
2 tk. sütőpor
3 marék mazsola
2 db XXL / 4 db normál méretű Sport szelet
10 dkg aprított dióbél
2 tojás
13 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
0,8 dl napraforgóolaj
30 dkg natúr joghurt
10 dkg étcsokoládé
kókuszreszelék
vaj a sütőformához

elkészítés:

  1. Az apró kockákra vágott Sport szeletet a dióval és a mazsolával együtt a sütőporral, kakaóporral vegyített liszthez forgatjuk.
  2. A tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a cukrokat, az olajat, a joghurtot, és belevegyítjük a lisztkeveréket.
  3. A tésztamasszát elosztjuk az alaposan kivajazott muffintepsi mélyedéseiben, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!).
  4. A muffinokat 1-2 percig a sütőformában pihentetjük, majd a formából kivéve tortarácsra sorakoztatjuk, és így hagyjuk kihűlni.
  5. A tejüket megmártjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládéban, majd kókuszreszelékbe mártjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc




Narancsos-marcipános muffin mandulalikőrrel





A likőrök iránti szeretem kamasz koromban véget ért, de amióta sütögetek, újra bekúsztak a tudatomba. Sok receptben ui. mindenféle likőrt írnak, ami nekem sosincs itthon.
Elhatároztam, hogy sütés céljából gyűjteni fogom őket. Így tettem szert mandulalikőrre. Már csak azt kellett kigondolni, mit süssek újsütetű szeszes italom felhasználásával. Mivel nem volt sok időm bonyolultabb tortával pepecselni, a könnyen elkészíthető muffin mellett döntöttem. Citromosat már csináltam, narancsosat még nem, és úgy gondoltam, jó lesz bele a mandulalikőr. A kis maradék marcipánt pedig végre el tudtam használni.



Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
17 dkg finomliszt
13 dkg kókuszreszelék
1 tk. sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
2 tojás
17 dkg cukor
3 ek. mandulalikőr
1/2 narancs leve
15 dkg 20%-os tejföl
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kakaóporral színezett marcipánmassza
vaj a sütőformához

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
1,5 dkg pirosra színezett marcipánmassza vagy 12 szem piros francia drazsé

elkészítés:

  1. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a langyosra hűlt, olvasztott vajjal, hozzádolgozzuk a tejfölt, a tejet (vagy 1 pohár natúr joghurtot), a narancslevet, a likőrt, majd felváltva, óvatosan beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával, kókuszreszelékkel, narancshéjjal vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A kakaóporos marcipánt kissé kinyújtjuk, kisebb kockákra vágjuk. A piros marcipánból kis golyócskákat gömbölygetünk.
  3. 1-1 evőkanál tésztamasszát elosztunk a kivajazott sütőforma mélyedéseiben, mindegyikbe 4-4 db marcipánkockát nyomunk, és újabb 1-1 evőkanál tésztát kanalazunk rájuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A megsült muffinokat előbb a formában, majd tortarácsra szedve hűlni hagyjuk, majd megmártjuk az olajjal kevert, gőz fölött megolvasztott étcsokoládéban. A csokoládét kanállal körkörösen elkenjük, és minden muffin tetejére 1-1 marcipángolyócskát biggyesztünk. Tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





Merci muffin aszalt sárgabarackkal és mazsolával





Írhatnám azt is, hogy „köszönöm, hogy vagy nekem!” - ahogyan a reklámban éneklik -, mert ezt a maradékokból készült sütikét sikerült jól eltalálni. A Merci csokit nem szeretem, kivétel a marcipános, ezért jónak láttam muffinba „elpazarolni”. Egy kis gyümölcs került még melléje, és így lett tökéletes.




Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg finomliszt
2 ek. holland kakaópor
1,5 tk. sütőpor
2 ek. kókuszreszelék
3 ek. mazsola
6-8 szem aszalt sárgabarack
10 dkg Merci csokoládé (vegyesen)
5 dkg fehér csokoládé
2 közepes tojás
12 dkg kristálycukor
0,8 dl napraforgóolaj
1 dl 20%-os tejföl
1 dl tej
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. A csokoládét és az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágjuk, és a mazsolával együtt a sütőporral, kakaóporral, kókuszreszelékkel vegyített liszthez forgatjuk.
  2. A tojásokat a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük, hozzádolgozzuk az olajat, a tejet, a tejfölt, és beleforgatjuk a lisztkeveréket.
  3. A tésztamasszát elosztjuk a kivajazott muffintepsi mélyedéseiben, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!). A kész süteményeket a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd tortarácsra szedve teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc